BERGAMA TARIMSAL KOORDİNASYON TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
BERGAMA TARIMSAL KOORDİNASYON TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİ
Bergama ve çevresindeki ilçeleri ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY, tarım ve hayvancılık sektörlerindeki gelişmeleri değerlendirdi.
Bergama’da katma değeri yüksek tarım ürünlerinin tanıtılmasında İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin destekleri ve Bergama’nın yeşil büyüme politikalarının konuşulduğu koordinasyon toplantısında projeler ve yol haritası şekillendirildi.
“KOZAK BÖLGEMİZDEKİ VERİM DÜŞÜŞÜNE ÇÖZÜM ARIYORUZ”
Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju ÇELİK, verimli topraklarıyla Bergama’nın tarımda ülkenin ileri gelen şehirlerden olmaya aday olduğunu belirtti. Bergama’nın Kozak bölgesindeki fıstık çamı ağaçlarının verimliliği hakkında konuşan Başkan ÇELİK; “Kozak bölgemizdeki üretimin azalmasının sebepleri arasındaki gösterilen zararlı böcekler 16 mahallemizin sadece ikisinde görülüyor. Diğer 14 mahallemizdeki üretimin de azalma sebebinin daha detaylı araştırılmasını büyükşehir belediyemizden rica ediyoruz. Fıstık çamı ağaçlarımızda kozalak oluşumu gerçekleşiyor ama ürün ortaya çıkmıyor. Bölgemizde verim düşüklüğünün sebeplerinden bir tanesinin yer altı sularının aşağıya çekilmesiyle köklerin suya ulaşamaması, bir diğerinin taş ocaklarındaki patlamalarla birlikte suyun ağaç köklerinden dallara gitmesini engelleyici titreşimlerin neden olduğunu düşünüyoruz. Ağacın dallarına giden suyun ölçülmesini de sağlayabilirsek sorunu daha detaylı araştırmış oluruz. Yapılan araştırmalarda sonucunda ortaya çıkan ve üretimin azalmasının başlıca kaynağı olan küresel ısınmaya karşı, belediye olarak alabileceğimiz önlemler arasında bölgedeki su tüketimini azaltmak ve alternatif ürünleri ortaya çıkarmak olacaktır. Kozak bölgemizdeki üretim düşüşünün kaynağını büyükşehir belediyemizin destekleriyle çözecek, bölgemizi tekrardan verimli hale getireceğiz” dedi.
YUNTDAĞ MAHALLELERİMİZDE ANTEP FISTIĞI ÜRETİMİ YAPILABİLİR
Yüksek rakımlı ve gelir seviyesi düşük mahallerimizdeki üretimin artırılması ve vatandaşların kazançlarını artırmak için geliştirilen projeler arasında Antep fıstığı aşısı da bulunuyor. Daha önce menengiç ağacına uygulanıp verimin alındığı görülen Antep fıstığının Yuntdağ bölgesindeki mahallelerde uygulanabileceği belirtildi. Yapılacak uygulamalar projelendirilerek hayata geçirilecek.
“BÖLGEDE SOĞUK HAVA DEPOSU, PAKETLEME VE KURUTMA TESİSİ TALEBİMİZ BULUNUYOR”
Bergama Belediyesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin ortaklaşa yapabileceği projeler arasında soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi de bulunuyor. Başkan ÇELİK; “Bölgemizde soğuk hava deposu, paketleme ve kurutma tesisi ihtiyacımız bulunuyor. İzmir Büyükşehir Belediyemizin destekleriyle bu tesisleri Bergama’mıza kazandıracağımıza inanıyorum” dedi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Cemil TUGAY, alanın belirlenmesi ve projelendirme sonucunda Bergama’ya desteklerin verileceğini belirtti.
BERGAMA’NIN ÜRÜNLERİ MARKALAŞACAK
Bergama Tulum Peyniri, Bergama Sızma Zeytinyağı, Bergama Pamuğu, Kozak Karası ve Kozak Beyazı üzüm çeşitlerinin markalaşması ve tanıtılmasının konuşuldu.
Bölgedeki markalaşma çalışmalarının incelendiğini belirten Başkan ÇELİK; “Bergama’da yetişen ürünlere ek olarak yeni ürün desenleri deneyeceğiz, hünnap, orman meyveleri ve salep gibi yeni çeşitlerin denemelerini yapacağız. Belediyeye ait olan tarım arazilerinde susuz tarımı destekleyerek ürün çeşidimizi artırmayı hedefliyoruz. Bölgemizde üretilen tüm ürünleri Büyükşehir Belediyesi ile ortak kurulabilecek tesis ve markalaşma yönetimiyle ulusal ve uluslararası pazara ulaşabiliriz” dedi. Çin’den Türkiye’de üretilen zeytinyağına çok fazla talebin olduğunu belirten Dr. Cemil TUGAY, tesis ve markalaşmada Bergama Belediyesi projelerine destek verileceğini belirtti.
ÇİFTÇİ EĞİTİM MERKEZİ KURULMASI PLANLANIYOR
Kentsel Gıda Strateji’sinin kurulması için çalıştıklarını belirten Dr. Cemil TUGAY, Çiftçi Eğitim Merkezi için Bergama’nın çok uygun bir lokasyon olduğunu belirtti. Çiftçilerin sorunlarına da çözüm bulunacağını belirten TUGAY, tarımsal üretimin gelişmesi ve çiftçilerin kalkınması için çalıştıklarını, Bergama’nın tarımsal üretimde merkez olabileceğini belirtti. İzmir’de 3 milyon insanın yaşadığını belirten TUGAY, “İhtiyaçları İzmir’e yakın bölgelerden karşılamak istiyoruz. Üretim yapacak çiftçilerin üretimlerine karşılık önceden ödeme yapıp, ürün alım garantisi verilirse üretim artıyor. Üretilen ürünlerin pazarlanmasının da planlanıp yapılabileceğini düşünüyorum.” Dedi. Bergama Belediye Başkanı Prof. Dr. Tanju ÇELİK; “Bergama, üretim kapasitesi ve verimli topraklarıyla İzmir ve bölgenin ihtiyaçlarını karşılayabilecek durumdayız. İzmir Büyükşehir Belediyesi ile ortak projeler geliştirmek ve uygulamak bölgemizi kalkındıracak ve halkımız kazanacak. Kuzey Ege’nin ileri gelen şehirlerinden olmak için çok çalışacağız” dedi.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.