Madra Dağı’nın Kalbine Açılan Yara: Binlerce Hektar Maden Sahası Adrese Teslim İhalelerle Genişliyor
Madra Dağı’nın Kalbine Açılan Yara: Binlerce Hektar Maden Sahası Adrese Teslim İhalelerle Genişliyor
Artıgercek.com internet sitesinde yayınlanan habere göre İzmir-Balıkesir sınırındaki Madra Dağı, yeni maden sahalarının açılmasıyla büyük bir ekolojik tehditle karşı karşıya.
Artı Gerçek’in haberine göre, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü, ülke genelinde yüz binlerce hektarlık 545 sahayı daha maden aramasına açacağını duyurdu. Bu sahalardan dördü Madra Dağı ve çevresinde yer alıyor. Toplam 3 bin 491 hektar büyüklüğündeki bu alanlar, altın, gümüş, platin, bakır, demir, krom, titan gibi ağır madenlerin aramasına açılacak. Balıkesir sınırındaki sahaların ihalesi 24 Temmuz'da, İzmir sınırındaki sahanın ihalesi ise 31 Temmuz’da yapılacak.
Madra Dağı’nda Maden Tehdidi
Madra Dağı ve çevresinde halihazırda biri TÜMAD’a, biri Koza Altın’a ve biri de CVK Madencilik’e ait üç altın madeni ve bir demir madeni bulunuyor. Yeni ihalelerle açılmayı bekleyen üç altın madeni sahası daha var. Ayrıca yakın zamanda ÇED süreci tamamlanmış iki altın madeni sahası da bulunuyor.
Nurol Holding’in Genişleme Planları
Nurol Holding’e ait TÜMAD Madencilik, Madra Dağı’nın Balıkesir tarafında geniş bir alanda faaliyet gösteriyor. 6 bin 606 hektar büyüklüğündeki bu alanda şirket, yılda 75.3 milyon ton cevher çıkarıyor. Şirket, İvrindi’deki işletmesinde siyanür kullanarak cevher ayrıştırıyor, bu da su kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ediyor. İvrindi’den Burhaniye’ye, Ayvalık’a, Dikili’ye ve Kozak Yaylası’na kadar geniş bir alan bu faaliyetlerden etkileniyor. TÜMAD, Madra Dağı’nın İzmir tarafında yer alan 535 hektarlık alanın ihalesini de yakın zamanda kazanmıştı.
Ekolojik Felaketin Eşiğinde
Ekoloji Birliği Türkiye Eş Sözcüsü ve Burhaniye Çevre Platformu Yürütme Kurulu üyesi Süleyman Eryılmaz, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, "Madra Dağı’nın talanı adrese teslim ihalelerle devam ediyor. Son ihaleler de TÜMAD’ın mevcut maden sahalarına çok yakın. Bu durum, ihalelerin TÜMAD’a teslim olarak yorumlanmasına neden oluyor. Madra Dağı’nın yok edilmesine izin vermeyeceğiz" dedi.
Yerel Yönetimlere Acil Çağrı
Eryılmaz, Madra Dağı’nın zengin su varlıklarına dikkat çekerek, "Madra Dağı, geniş bir alanın su kaynağı. Maden ocakları tek tek değerlendirilmemeli, kümülatif etkileri göz önünde bulundurulmalı. TÜMAD’ın altın madeni yılda 1.8 milyon metreküp su tüketiyor. Yeni madenlerle bu miktar yılda 20 milyon metreküpü aşabilir. Bu, bölgenin susuz kalması demek. Balıkesir ve İzmir büyükşehir belediyeleri acilen müdahale etmeli. Aksi takdirde büyük bir ekolojik facia ile karşı karşıya kalacağız" diye konuştu..
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.