Bergama Antik Kenti Dijital Dünyada Yeniden Canlanıyor

GÜNDEM/GÜNCEL 22.07.2024 - 21:39, Güncelleme: 22.07.2024 - 21:39 3139+ kez okundu.
 

Bergama Antik Kenti Dijital Dünyada Yeniden Canlanıyor

Bu yaz 9-11 Ağustos tarihleri arasında beşinci kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali ile Bergama, Egeliler ve ziyaretçilerini bir araya getirmeye hazırlanıyor.
 Ülkemizdeki en dik açılı antik tiyatroya ev sahipliği yapan bu tarihi kent, Helenistik dönemde Pergamon Krallığı’nın başkenti olarak büyük bir önem taşımaktadır.   Bergama, antik kenti, ünlü Pergamon Kütüphanesi, sağlık merkezi Asklepion ve etkileyici Zeus Sunağı ile özellikle yaz aylarında İzmir ve Ege Bölgesi’ni ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı yerlerden biridir. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Bergama, antik dünyanın en önemli yerleşimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Binlerce yıl önce nasıl göründüğü ise her zaman büyük bir merak konusu olmuştur. Bu merakı gidermek amacıyla Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Denker’in danışmanlığında, Bilgi Üniversitesi öğrencileri Kaan Gökdere ve Mert Mengilli, mezuniyet projeleri kapsamında Bergama Antik Kenti’ni dijital ortamda 3 boyutlu olarak yeniden inşa ettiler.   Dijital Ortamda Bergama   Proje, antik Bergama’nın Helenistik çağdaki en parlak döneminde nasıl göründüğünü sanal ortamda titizlikle canlandırmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Ahmet Denker, öğrencileriyle birlikte yürüttüğü projelerde temel amacın, eldeki tüm tarihsel verileri kullanarak antik kentleri ilk inşa edildikleri günkü gibi tasavvur etmek ve dijital ortamda yeniden canlandırmak olduğunu belirtiyor. Bu yaklaşım, tarihin görsel olarak daha iyi anlaşılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.   Bu projede, Bergama Antik Kenti’nin en parlak döneminde, Helenistik çağdaki hâliyle sanal ortamda yeniden inşa edildi. Öğrenciler, tarihsel veriler ve arkeolojik buluntular ışığında, kentin yapılarının orijinaline sadık kalarak detaylı bir 3D modelini oluşturdu. Bu sayede antik kent, günümüz teknolojisi ile geçmişin izlerini bir araya getirerek âdeta yeniden hayat buldu.   Tiyatro ve Dionysos Tapınağı   Özellikle Bergama Antik Kenti'nin tiyatrosu ve Dionysos Tapınağı gibi önemli yapıları, bu 3D modelleme ile daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı ve gerçekçi bir şekilde canlandırıldı. Prof. Dr. Denker, bu tür projelerin tarihsel mekanların daha geniş kitlelere tanıtılmasına ve korunmasına katkıda bulunduğunu vurguluyor.   Bergama’nın bu dijital yeniden doğuşu, sadece tarih meraklılarına değil, aynı zamanda teknolojinin tarihle buluşmasına tanıklık etmek isteyen herkes için büyüleyici bir deneyim sunuyor. Bu sayede, antik dünyanın bu önemli merkezi, modern dünyanın meraklıları tarafından daha iyi anlaşılacak ve takdir edilecektir.
Bu yaz 9-11 Ağustos tarihleri arasında beşinci kez düzenlenecek Bergama Tiyatro Festivali ile Bergama, Egeliler ve ziyaretçilerini bir araya getirmeye hazırlanıyor.

 Ülkemizdeki en dik açılı antik tiyatroya ev sahipliği yapan bu tarihi kent, Helenistik dönemde Pergamon Krallığı’nın başkenti olarak büyük bir önem taşımaktadır.

 

Bergama, antik kenti, ünlü Pergamon Kütüphanesi, sağlık merkezi Asklepion ve etkileyici Zeus Sunağı ile özellikle yaz aylarında İzmir ve Ege Bölgesi’ni ziyaret edenlerin mutlaka uğradığı yerlerden biridir. 2014 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edilen Bergama, antik dünyanın en önemli yerleşimlerinden biri olarak kabul edilmektedir. Binlerce yıl önce nasıl göründüğü ise her zaman büyük bir merak konusu olmuştur. Bu merakı gidermek amacıyla Bilgi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Denker’in danışmanlığında, Bilgi Üniversitesi öğrencileri Kaan Gökdere ve Mert Mengilli, mezuniyet projeleri kapsamında Bergama Antik Kenti’ni dijital ortamda 3 boyutlu olarak yeniden inşa ettiler.

 

Dijital Ortamda Bergama

 

Proje, antik Bergama’nın Helenistik çağdaki en parlak döneminde nasıl göründüğünü sanal ortamda titizlikle canlandırmayı amaçlıyor. Prof. Dr. Ahmet Denker, öğrencileriyle birlikte yürüttüğü projelerde temel amacın, eldeki tüm tarihsel verileri kullanarak antik kentleri ilk inşa edildikleri günkü gibi tasavvur etmek ve dijital ortamda yeniden canlandırmak olduğunu belirtiyor. Bu yaklaşım, tarihin görsel olarak daha iyi anlaşılmasını ve gelecek nesillere aktarılmasını sağlıyor.

 

Bu projede, Bergama Antik Kenti’nin en parlak döneminde, Helenistik çağdaki hâliyle sanal ortamda yeniden inşa edildi. Öğrenciler, tarihsel veriler ve arkeolojik buluntular ışığında, kentin yapılarının orijinaline sadık kalarak detaylı bir 3D modelini oluşturdu. Bu sayede antik kent, günümüz teknolojisi ile geçmişin izlerini bir araya getirerek âdeta yeniden hayat buldu.

 

Tiyatro ve Dionysos Tapınağı

 

Özellikle Bergama Antik Kenti'nin tiyatrosu ve Dionysos Tapınağı gibi önemli yapıları, bu 3D modelleme ile daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı ve gerçekçi bir şekilde canlandırıldı. Prof. Dr. Denker, bu tür projelerin tarihsel mekanların daha geniş kitlelere tanıtılmasına ve korunmasına katkıda bulunduğunu vurguluyor.

 

Bergama’nın bu dijital yeniden doğuşu, sadece tarih meraklılarına değil, aynı zamanda teknolojinin tarihle buluşmasına tanıklık etmek isteyen herkes için büyüleyici bir deneyim sunuyor. Bu sayede, antik dünyanın bu önemli merkezi, modern dünyanın meraklıları tarafından daha iyi anlaşılacak ve takdir edilecektir.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.