Çeşme'de Deniz Ekosisteminin Korunması İçin Çalıştay Düzenlendi
Çeşme'de Deniz Ekosisteminin Korunması İçin Çalıştay Düzenlendi
Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı iş birliğiyle gerçekleştirilen çalıştayda deniz patlıcanlarının korunmasının önemi vurgulandı.
Çeşme Belediyesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı (TÜDAV) iş birliğiyle düzenlenen "Çeşme Yarımadası Deniz Çevresi Sorunları ve Çözümleri Çalıştayı", deniz ekosisteminin korunması ve sürdürülebilir yönetimi konularını ele almak amacıyla gerçekleştirildi. Etkinlik, bölgedeki denizlerin karşı karşıya olduğu sorunları ve çözüm önerilerini tartışmak üzere bir araya gelen uzmanlar ve katılımcılarla dolu bir ortamda gerçekleştirildi.
Deniz Patlıcanlarının Korunması Kritik
Çalıştaya katılan Çeşme Belediye Başkanı Lal Denizli, deniz patlıcanlarının avlanmasının deniz ekosistemine geri dönülemeyecek zararlar verdiğine dikkat çekti. “Bilim insanlarımızın açıklamaları doğrultusunda, deniz ekosisteminin en önemli koruyucularından olan deniz patlıcanlarının korunması, sağlıklı yarınlarımız için büyük bir önem taşıyor” dedi. Başkan Denizli, çevre bilincinin artırılması gerektiğinin altını çizdi.
Kaymakam Maraşlı'dan Koruma Vurgusu
Çeşme Kaymakamı Mehmet Maraşlı ise, bölgenin tarihi ve doğal zenginliklerine vurgu yaparak, "Geçen yaz orman yangınlarıyla zor zamanlar yaşadık. Ormanlarımız, doğamızın en kıymetli hazinelerindendir ve korunmaları için daha fazla çaba göstermeliyiz” şeklinde konuştu. Ayrıca denizlerin korunması konusunun önemine de dikkat çekti.
Bilimsel Araştırmaların Önemi
TÜDAV Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk, Ege Denizi'nde birçok bilimsel çalışma yürüttüklerini belirterek, Çeşme için düzenlenen çalıştayın bir ilk olduğunu ve devamının geleceğini vurguladı. Öztürk, "Ildır’daki denizel biyoçeşitlilik çalışmalarından elde edilen dersler, Çeşme’de deniz patlıcanı ve balıkçılığın sürdürülebilmesi için bilimsel ölçüm yapmanın gerekliliğini ortaya koyuyor" dedi.
Dört Ana Oturumda Tartışmalar
Çalıştayda 20 akademisyenin katılımıyla dört ana oturum gerçekleştirildi. Bu oturumlarda, “Çeşme Yarımadası Değişen Deniz Ekosistemi ve Biyoçeşitlilik”, “Çeşme Yarımadasında Mavi Büyüme ve Mavi Ekonomiye İlişkin Güncel Durum”, “Çeşme Yarımadası Deniz Ekosisteminde Kirlilik ve Kaynakları” ve “Çeşme Yarımadası Çevre Koruma ve Farkındalık Faaliyeti” konuları ele alındı. Tartışmalar ve çözüm önerilerinin sunulduğu oturum, çalıştayın sona ermesiyle sonuçlandı.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.