casino siteleri slot siteleri
bahis siteleri canlı bahis siteleri

Aydın’da Zeytin Sezonu Başladı: Üreticiler Yağhanelerde Yoğunluk Yaşıyor

EGE HABERLERİ (İHA) - İhlas Haber Ajansı | 13.01.2025 - 10:05, Güncelleme: 13.01.2025 - 10:15 125 kez okundu.
 

Aydın’da Zeytin Sezonu Başladı: Üreticiler Yağhanelerde Yoğunluk Yaşıyor

Aydın’da zeytin sezonunun başlamasıyla üreticiler, binbir zahmetle topladıkları zeytinleri yağa dönüştürmek için yağhanelere akın etti. Kuraklık nedeniyle sezon geç başlarken, sıkım ücretleri ve zeytinyağı fiyatları üreticileri sevindiriyor.
Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı açısından en zengin illerinden biri olan Aydın’da, zeytin sezonu yoğun şekilde devam ediyor. Ancak bu yıl, beklenen yağmurların zamanında gelmemesi nedeniyle zeytinlerin büyümesinde istenen verim sağlanamadı. Üreticiler, kuraklığın etkilerine rağmen, ağaçlarından topladıkları zeytinleri yağhanelere taşımaya başladı. Zeytinin Yağa Yolculuğu Zeytinler özenle ağaçlardan toplanıp yağhanelere getirilerek işleme alınıyor. Yaprak ve dal parçalarından arındırılan zeytinler, modern teknolojiyle donatılmış tesislerde kırma ve ezme işlemlerinin ardından hamur haline getiriliyor. Sıkım işlemiyle elde edilen zeytinyağlarının litre fiyatları ise üreticilerin yüzünü güldürüyor. Üreticiler Ne Diyor? Zeytinlerini sıktırmaya gelen üreticilerden Naime Mert, bu yıl zeytinlerin küçük kaldığını ifade ederek, “Zeytinler güzel, ama yağmur yağmadığı için iri değil. Yağ oranı zeytinin büyüklüğüne göre değişiyor; iri zeytinlerden daha fazla yağ çıkıyor” dedi. “Kuraklık Sezonu Etkiledi” Zeytinyağı sıkım tesisi işletmecisi Onur Efe Şengün, kuraklık nedeniyle sezonun geciktiğini belirtti. “Normalde Kasım başında başlayan sezon, yağmurların geç yağması nedeniyle bu yıl bir buçuk ay gecikmeli başladı. Bazı zeytinliklerde dört kilogram zeytinden bir kilogram yağ elde ederken, kuraklıktan etkilenen yerlerde on iki kilogramda bir kilogram yağ çıkabiliyor. Ancak düşük et oranı sayesinde asit oranları sıfır dört ve sıfır beş seviyelerinde seyrediyor” dedi. Sıkım ücretlerinde bu yıl artış yaşandığını da belirten Şengün, “Geçen yıl ton başına sıkım ücreti 2 bin TL’ydi. Bu yıl 2 bin 500 TL olarak devam ediyoruz” şeklinde konuştu. Zeytinyağı Üretiminde Yoğunluk Kuraklık nedeniyle zor bir sezon geçiren üreticiler, zeytinlerinden maksimum verimi almak için yağhanelerde yoğun bir çaba harcıyor. Özenle yapılan sıkım işlemi sayesinde elde edilen kaliteli zeytinyağları, hem üreticilere hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor.
Aydın’da zeytin sezonunun başlamasıyla üreticiler, binbir zahmetle topladıkları zeytinleri yağa dönüştürmek için yağhanelere akın etti. Kuraklık nedeniyle sezon geç başlarken, sıkım ücretleri ve zeytinyağı fiyatları üreticileri sevindiriyor.

Türkiye’nin zeytin ağacı varlığı açısından en zengin illerinden biri olan Aydın’da, zeytin sezonu yoğun şekilde devam ediyor. Ancak bu yıl, beklenen yağmurların zamanında gelmemesi nedeniyle zeytinlerin büyümesinde istenen verim sağlanamadı. Üreticiler, kuraklığın etkilerine rağmen, ağaçlarından topladıkları zeytinleri yağhanelere taşımaya başladı.

Zeytinin Yağa Yolculuğu

Zeytinler özenle ağaçlardan toplanıp yağhanelere getirilerek işleme alınıyor. Yaprak ve dal parçalarından arındırılan zeytinler, modern teknolojiyle donatılmış tesislerde kırma ve ezme işlemlerinin ardından hamur haline getiriliyor. Sıkım işlemiyle elde edilen zeytinyağlarının litre fiyatları ise üreticilerin yüzünü güldürüyor.

Üreticiler Ne Diyor?

Zeytinlerini sıktırmaya gelen üreticilerden Naime Mert, bu yıl zeytinlerin küçük kaldığını ifade ederek, “Zeytinler güzel, ama yağmur yağmadığı için iri değil. Yağ oranı zeytinin büyüklüğüne göre değişiyor; iri zeytinlerden daha fazla yağ çıkıyor” dedi.

“Kuraklık Sezonu Etkiledi”

Zeytinyağı sıkım tesisi işletmecisi Onur Efe Şengün, kuraklık nedeniyle sezonun geciktiğini belirtti. “Normalde Kasım başında başlayan sezon, yağmurların geç yağması nedeniyle bu yıl bir buçuk ay gecikmeli başladı. Bazı zeytinliklerde dört kilogram zeytinden bir kilogram yağ elde ederken, kuraklıktan etkilenen yerlerde on iki kilogramda bir kilogram yağ çıkabiliyor. Ancak düşük et oranı sayesinde asit oranları sıfır dört ve sıfır beş seviyelerinde seyrediyor” dedi.

Sıkım ücretlerinde bu yıl artış yaşandığını da belirten Şengün, “Geçen yıl ton başına sıkım ücreti 2 bin TL’ydi. Bu yıl 2 bin 500 TL olarak devam ediyoruz” şeklinde konuştu.

Zeytinyağı Üretiminde Yoğunluk

Kuraklık nedeniyle zor bir sezon geçiren üreticiler, zeytinlerinden maksimum verimi almak için yağhanelerde yoğun bir çaba harcıyor. Özenle yapılan sıkım işlemi sayesinde elde edilen kaliteli zeytinyağları, hem üreticilere hem de bölge ekonomisine katkı sağlıyor.

Aydın HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.