Medicana Sağlık Grubu İzmir’de Acil Tıpçıları Buluşuyor Toplantısını Düzenledi
Medicana Sağlık Grubu İzmir’de Acil Tıpçıları Buluşuyor Toplantısını Düzenledi
Medicana Sağlık Grubu liderliğinde düzenlenen “Acil Tıpçıları Buluşuyor” toplantısı, İzmir’deki acil tıp hekimlerini bir araya getirerek, travmatik beyin hasarı ve omurga değerlendirmesi konularında önemli bilgilerin paylaşıldığı bir platform sundu.
Medicana International İzmir Hastanesi, bir yıldır düzenlediği ve geleneksel hale getirdiği “ Acil Tıpçıları Buluşuyor” toplantısının bu yılki oturumunu başarıyla gerçekleştirdi. İzmir’deki acil tıp hekimlerinin katılımıyla düzenlenen etkinlikte, Acil Tıp Bölümü’nden Uzm. Dr. Ali Fuat Oduncu ve Uzm. Dr. Mehmet Emin Kaya’nın moderatörlüğünde, acil tıbbın önemli konuları olan “ Travmatik Beyin Hasarı Yönetimi” ve “Omurga Değerlendirmesindeki Temel Yaklaşımlar” ele alındı.
Travmatik Beyin Hasarının Önemi ve Yönetimi
Uzm. Dr. Ali Fuat Oduncu, toplantıda “ Travmatik Beyin Hasarı (TBH)” hakkında önemli bilgiler verdi. Her yıl dünyada yaklaşık 50-60 milyon kişinin travmatik beyin hasarı yaşadığını belirten Oduncu, özellikle yaşlı hastaların değerlendirilmesinde şüphe edilmesi gerektiğini vurguladı. TBH vakalarında erken tanı ve müdahalenin hayat kurtarıcı olduğunu söyleyen Oduncu, ilk değerlendirmede bilinç düzeyi, göz reaksiyonu ve nörolojik bulguların incelenmesinin kritik olduğunu belirtti. Ayrıca, ikincil hasarı engellemek, hastanın sabitlenmesini sağlamak ve uygun tedaviye başlamak gerektiğini vurguladı.
Omurga Kırıkları ve Yaşlanan Nüfus
Uzm. Dr. Mehmet Emin Kaya ise “Omurga Değerlendirmesindeki Temel Yaklaşımlar” konusunda bilgiler sundu. Kaya, omurga kırıklarının travmatik yaralanmalar arasında önemli bir yer tuttuğunu ve yaşlanan nüfusla birlikte osteoporoz kaynaklı travmatik omurga yaralanmalarının arttığını söyledi. Ayrıca, servikal boyunluk kullanımının önemine değinerek, servikal hareket açıklığına sahip, boyun hassasiyeti olmayan ve belirti göstermeyen hastalarda gereksiz görüntüleme yapılmaması gerektiğini belirtti.
Görüntüleme Yöntemleri
Travmatik omurga yaralanmalarında, ilk tercih edilen görüntüleme yöntemi olarak Bilgisayarlı Tomografi (BT) kullanıldığını ifade eden Kaya, BT taraması negatif olan ancak nörolojik semptomları devam eden hastalara MR çekilmesinin önerildiğini söyledi. MR, kalıcı nörolojik semptomlar veya ligamentöz hasar endişesi olan hastalar için düşünülebilir.
Gelecek Toplantılar ve Dayanışma
Toplantıyı değerlendiren Uzm. Dr. Fecri Bengi, İzmir’deki acil tıp uzmanlarıyla iki ayda bir düzenledikleri toplantılar sayesinde güncel tıbbı takip etme ve dayanışma fırsatları bulduklarını ifade etti. Bir sonraki toplantının 5 Mart 2025’te yapılacağı duyuruldu.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.