casino siteleri slot siteleri
bahis siteleri canlı bahis siteleri

İzmir Körfezi'nde Balık Ölümleri: Kirliliğin Etkileri ve Uyarılar

EGE HABERLERİ 28.08.2024 - 18:28, Güncelleme: 28.08.2024 - 18:28 1750+ kez okundu.
 

İzmir Körfezi'nde Balık Ölümleri: Kirliliğin Etkileri ve Uyarılar

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.
İKÇÜ Dekanı: Kirliliğe Dayanıklı Türler Bile Etkilendi Prof. Dr. Tanrıkul, son dönemde yaşanan ölümlerle ilgili yaptıkları araştırmalarda kirliliğe dayanıklı kefal gibi türlerin bile etkilenmediğini belirtti. 20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan mevkiinde sahile vuran ölü balıklar ve kötü kokunun ardından, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin giderilmesi için çeşitli kurumların çalışmaları devam ediyor. Prof. Dr. Tanrıkul, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik sorununun 1970'li yıllarda başladığını ve artan nüfus ve kentleşmeyle birlikte sorunların büyüdüğünü ifade etti. Balıkların Yaşam Alanı Bozuluyor Bu yıl dünya genelinde deniz suyu sıcaklıklarının arttığını belirten Tanrıkul, "İzmir Körfezi'ndeki kirlilik nedeniyle global ısınma etkileri çok daha belirgin hale geliyor. Bu durum balıkların yaşam ortamını bozarak ölümlere neden oluyor. Kirliliğe bağlı sıcaklık artışı balıkların çevresel etkenlere karşı toleransını düşürüyor ve oksijen miktarını azaltıyor" dedi. Prof. Dr. Tanrıkul, bu yıl İzmir Körfezi'nde geçmişte görülen lokal balık ölümlerinin aksine, ölümlerin geniş bir alana yayıldığını aktardı. Ölen balıkların çoğunun dibe bağlı türlerde olduğunu belirten Tanrıkul, sargoz, çipura, lidaki, isparoz, dil ve mırmır gibi türlerin ölümlerinin gözlemlendiğini söyledi. Ayrıca kefal gibi kirliliğe dayanıklı türlerin bile yaşamını sürdüremediğini vurguladı. Balıkları Tüketmeyin! Ölümlerin İzmir Körfezi'ndeki balık popülasyonunu olumsuz etkilediğini ifade eden Tanrıkul, sonbahar aylarında sıcaklıkların düşmesiyle su altı yaşamının normale döneceğini tahmin ettiklerini belirtti. Ayrıca, ölen balıkların taze olsa bile tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Tanrıkul, ölen balıkların üzerindeki mikrobiyolojik ve kimyasal yükün fazla olduğunu ve bu balıkların tüketilmesinin ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini uyardı.
İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tansel Tanrıkul, İzmir Körfezi'nde yaşanan toplu balık ölümlerine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

İKÇÜ Dekanı: Kirliliğe Dayanıklı Türler Bile Etkilendi

Prof. Dr. Tanrıkul, son dönemde yaşanan ölümlerle ilgili yaptıkları araştırmalarda kirliliğe dayanıklı kefal gibi türlerin bile etkilenmediğini belirtti.

20 Ağustos'ta Bayraklı ilçesi Turan mevkiinde sahile vuran ölü balıklar ve kötü kokunun ardından, İzmir Körfezi'ndeki kirliliğin giderilmesi için çeşitli kurumların çalışmaları devam ediyor. Prof. Dr. Tanrıkul, İzmir Körfezi'ndeki kirlilik sorununun 1970'li yıllarda başladığını ve artan nüfus ve kentleşmeyle birlikte sorunların büyüdüğünü ifade etti.

Balıkların Yaşam Alanı Bozuluyor

Bu yıl dünya genelinde deniz suyu sıcaklıklarının arttığını belirten Tanrıkul, "İzmir Körfezi'ndeki kirlilik nedeniyle global ısınma etkileri çok daha belirgin hale geliyor. Bu durum balıkların yaşam ortamını bozarak ölümlere neden oluyor. Kirliliğe bağlı sıcaklık artışı balıkların çevresel etkenlere karşı toleransını düşürüyor ve oksijen miktarını azaltıyor" dedi.

Prof. Dr. Tanrıkul, bu yıl İzmir Körfezi'nde geçmişte görülen lokal balık ölümlerinin aksine, ölümlerin geniş bir alana yayıldığını aktardı. Ölen balıkların çoğunun dibe bağlı türlerde olduğunu belirten Tanrıkul, sargoz, çipura, lidaki, isparoz, dil ve mırmır gibi türlerin ölümlerinin gözlemlendiğini söyledi. Ayrıca kefal gibi kirliliğe dayanıklı türlerin bile yaşamını sürdüremediğini vurguladı.

Balıkları Tüketmeyin!

Ölümlerin İzmir Körfezi'ndeki balık popülasyonunu olumsuz etkilediğini ifade eden Tanrıkul, sonbahar aylarında sıcaklıkların düşmesiyle su altı yaşamının normale döneceğini tahmin ettiklerini belirtti. Ayrıca, ölen balıkların taze olsa bile tüketilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Tanrıkul, ölen balıkların üzerindeki mikrobiyolojik ve kimyasal yükün fazla olduğunu ve bu balıkların tüketilmesinin ciddi zehirlenmelere yol açabileceğini uyardı.

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.