casino siteleri slot siteleri
bahis siteleri canlı bahis siteleri

İzmir Körfezi’nde Gözlenen Kırmızılığın Nedeni: Mikroalglerin Artışı

EGE HABERLERİ 22.09.2024 - 10:10, Güncelleme: 22.09.2024 - 10:10 222 kez okundu.
 

İzmir Körfezi’nde Gözlenen Kırmızılığın Nedeni: Mikroalglerin Artışı

İzmir Körfezi’nde süregelen kırmızı renk değişiminin nedeni, mikroalglerin artışı sonucu meydana gelen "red tide" olarak açıklandı.
Kırmızılık "red tide" ile açıklandı.  Uzmanlar, bu olayın havaların soğumasıyla kaybolacağını belirtirken, kirliliğin ve kötü kokunun da devam ettiğini bildirdi. İzmir Körfezi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, deniz suyundaki yüksek sıcaklık ve kirlilik nedeniyle mikroalglerin çoğaldığını ifade etti. Mikroalglerin gözle görülmeyen, fotosentetik canlılar olduğunu belirten Doç. Dr. Kızılkaya, atmosferdeki oksijenin büyük kısmının bu canlılar tarafından üretildiğini vurguladı. Ancak aşırı çoğaldıklarında suyun yüzeyini kaplayarak "red tide" olarak bilinen renk değişimlerine neden olabiliyorlar. Bu durum, sucul ekosistemlerde dengenin bozulması anlamına geliyor ve su altındaki canlıların yaşamını tehdit ediyor. Körfezdeki Besin Yükü ve Akıntı Sorunu Doç. Dr. Kızılkaya, İzmir Körfezi’nde aşırı besin yükünün olduğunu ve akıntının yeterince güçlü olmaması nedeniyle bu besinlerin uzaklaştırılamadığını belirtti. Bu nedenle mikroalglerin kontrolsüz bir şekilde çoğaldığına dikkat çeken Kızılkaya, havaların soğumasıyla birlikte bu durumun azalacağını ifade etti. İzmir Körfezi’nde özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde bu tarz ani alg çoğalmalarının doğal olduğunu, ancak körfezdeki aşırı kırmızılığın doğal olmayan bir şekilde uzun sürdüğünü söyledi. Balık Ölümleri ve Kirliliğe Karşı Alınacak Önlemler Yeni bir mikroalg türünün balık toksini ürettiğini belirten Kızılkaya, bu türün balık ölümlerine neden olabileceğini de ekledi. Körfezde kirliliğe neden olan besin girdilerinin azaltılması gerektiğini söyleyen Kızılkaya, yalnızca atık su arıtmasıyla bu sorunun çözülemeyeceğini, İzmir Körfezi’ne giren 33 derenin kirlilik yükünün de düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Kırmızılık Ne Zaman Son Bulacak? Uzmanlar, deniz suyu sıcaklıklarının düşmesiyle kırmızılığın kaybolacağını belirtse de, bu durumun gelecek yıllarda tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Özellikle İzmir’deki büyük yangınların sonrasında körfeze karışan küllerin bu süreci tetiklediği düşünülüyor.    
İzmir Körfezi’nde süregelen kırmızı renk değişiminin nedeni, mikroalglerin artışı sonucu meydana gelen "red tide" olarak açıklandı.

Kırmızılık "red tide" ile açıklandı.

 Uzmanlar, bu olayın havaların soğumasıyla kaybolacağını belirtirken, kirliliğin ve kötü kokunun da devam ettiğini bildirdi. İzmir Körfezi Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. İnci Tüney Kızılkaya, deniz suyundaki yüksek sıcaklık ve kirlilik nedeniyle mikroalglerin çoğaldığını ifade etti.

Mikroalglerin gözle görülmeyen, fotosentetik canlılar olduğunu belirten Doç. Dr. Kızılkaya, atmosferdeki oksijenin büyük kısmının bu canlılar tarafından üretildiğini vurguladı. Ancak aşırı çoğaldıklarında suyun yüzeyini kaplayarak "red tide" olarak bilinen renk değişimlerine neden olabiliyorlar. Bu durum, sucul ekosistemlerde dengenin bozulması anlamına geliyor ve su altındaki canlıların yaşamını tehdit ediyor.

Körfezdeki Besin Yükü ve Akıntı Sorunu

Doç. Dr. Kızılkaya, İzmir Körfezi’nde aşırı besin yükünün olduğunu ve akıntının yeterince güçlü olmaması nedeniyle bu besinlerin uzaklaştırılamadığını belirtti. Bu nedenle mikroalglerin kontrolsüz bir şekilde çoğaldığına dikkat çeken Kızılkaya, havaların soğumasıyla birlikte bu durumun azalacağını ifade etti. İzmir Körfezi’nde özellikle ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde bu tarz ani alg çoğalmalarının doğal olduğunu, ancak körfezdeki aşırı kırmızılığın doğal olmayan bir şekilde uzun sürdüğünü söyledi.

Balık Ölümleri ve Kirliliğe Karşı Alınacak Önlemler

Yeni bir mikroalg türünün balık toksini ürettiğini belirten Kızılkaya, bu türün balık ölümlerine neden olabileceğini de ekledi. Körfezde kirliliğe neden olan besin girdilerinin azaltılması gerektiğini söyleyen Kızılkaya, yalnızca atık su arıtmasıyla bu sorunun çözülemeyeceğini, İzmir Körfezi’ne giren 33 derenin kirlilik yükünün de düşürülmesi gerektiğini vurguladı.

Kırmızılık Ne Zaman Son Bulacak?

Uzmanlar, deniz suyu sıcaklıklarının düşmesiyle kırmızılığın kaybolacağını belirtse de, bu durumun gelecek yıllarda tekrar etmemesi için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti. Özellikle İzmir’deki büyük yangınların sonrasında körfeze karışan küllerin bu süreci tetiklediği düşünülüyor.

 
 

İzmir HABERİ

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve haberege.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.