İzmir’de Deprem Araştırmaları ve Risk Azaltma Projeleri Hız Kesmeden Devam Ediyor
İzmir’de Deprem Araştırmaları ve Risk Azaltma Projeleri Hız Kesmeden Devam Ediyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen, Türkiye’nin en kapsamlı deprem araştırmaları ve risk azaltma projeleri aralıksız sürüyor.
İzmir’in 100 kilometre yarıçapındaki diri faylar üzerinde yapılan paleosismolojik çalışmalar, eski depremlerin izlerini araştırarak, önemli jeolojik kanıtlar elde ediyor.
Deniz ve Kara Üzerindeki Faylarda Yoğun İncelemeler
ODTÜ Deniz Paleosismolojisi Araştırma ekibi, denizdeki fayları incelemek için ODTÜ’ye ait sondaj platformunu kullanarak deniz tabanından alınan karot örnekleri ile önemli bulgulara ulaşmayı hedefliyor. 24 farklı lokasyondan toplam 95 metre deniz içi karot örneği alındı ve kıyıda açılan araştırma çukurlarında tsunami izlerine ait örnekler toplandı. Bu numuneler, MTA ve TÜBİTAK MAM laboratuvarlarında ayrıntılı olarak inceleniyor.
Kapsamlı Zemin Çalışmaları Başlatıldı
İzmir Büyükşehir Belediyesi, zemin çalışmaları kapsamında Bornova’daki mikrobölgeleme çalışmalarını tamamlayarak Karşıyaka’da benzer çalışmaları başlattı. Karşıyaka’da yaklaşık 2 bin hektarlık alan taranacak ve zemin özellikleri ayrıntılı olarak analiz edilecek. Bu çalışmalar, İzmir’in farklı ilçelerinde de aşamalı olarak devam edecek.
Yapı Stoku Envanteri Çalışmaları Hızla İlerliyor
İzmir Büyükşehir Belediyesi, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İnşaat Mühendisleri Odası İzmir Şubesi ile yürüttüğü protokol kapsamında yapı stoku envanteri projesini sürdürüyor. Bayraklı ve Bornova’da toplam 94 bin 773 yapının envanteri çıkarıldı. Yıl sonuna kadar Karşıyaka’da bulunan 22 bin 554 yapının envanteri tamamlanacak ve uzun vadede kent genelindeki 906 bin 115 yapı için envanter çalışması yapılacak.
Bornova’da Yapılan Çalışmaların Sonuçları
Bornova’da yapılan mikrobölgeleme çalışmaları, bölgenin zemin yapısını detaylı bir şekilde ortaya koydu. Bin 350 noktada açılan sondaj kuyularında yapılan 28 bin laboratuvar deneyi, bölgedeki zayıf ve nitelikli zeminleri belirleyerek yerleşime uygun alanları netleştirdi. Bu çalışmalar, İzmir’de güvenle yaşanabilecek şehirlerin oluşturulmasına katkı sağlıyor.
İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı Düzenlenecek
İzmir Büyükşehir Belediyesi, 10-11 Eylül tarihlerinde Gaziemir’deki Fuar İzmir’de İzmir Deprem Master Planı Çalıştayı düzenleyecek. İlgili kurumlar, sivil toplum kuruluşları, meslek örgütleri ve bilim insanlarının katılacağı çalıştayda, depremle ilgili değerlendirmeler yapılacak ve sonuçlar kamuoyu ile paylaşılacak.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.