Çeşme’de Sakız Ağaçları İçin Örnek Proje
Çeşme’de Sakız Ağaçları İçin Örnek Proje
Çeşme’de sakız ağaçlarını korumak ve yaygınlaştırmak amacıyla EGİAD ve Çeşmeköy Kooperatifi iş birliği yaptı. Proje kapsamında 250 sakız fidanı daha toprakla buluştu
Haber ege:
İzmir’in Çeşme ilçesinde sakız ağaçlarını korumak ve bölgedeki üretimi artırmak amacıyla önemli bir adım atıldı. S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile Ege Genç İş İnsanları Derneği (EGİAD) arasında imzalanan iş birliği protokolü ile “Sakız Ağacım Çeşme Projesi” hayata geçirildi. Proje kapsamında Çeşme’de sakız fidanları dikilerek hem tarım hem de turizm sektörüne katkı sağlanması hedefleniyor.
Dünyada yalnızca Sakız Adası ve Çeşme yarımadasında yetişen sakız ağaçları, iklim değişikliği ve bilinçsiz kesimler nedeniyle yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu duruma çözüm üretmek isteyen EGİAD, Çeşmeköy Kooperatifi ile iş birliği yaparak Çeşme’de EGİAD adıyla anılacak bir sakız korusu oluşturacak.
Sakız Ağacı Ekonomiye ve Kadın İstihdamına Katkı Sağlayacak
Sakız ağacı yalnızca doğaya değil, ekonomiye de büyük katkı sağlıyor. Sakız reçinesi; ilaç, kozmetik ve gıda başta olmak üzere 250 farklı sektörde kullanılıyor. Proje kapsamında, sakız ağacı yetiştiriciliğinde bölgedeki kadınların da istihdam edilmesi amaçlanıyor.
EGİAD dernek merkezinde gerçekleşen protokol törenine EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz, Proje Koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu ve EGİAD üyeleri katıldı.
“ EGİAD Örnek Olmaya Devam Edecek”
EGİAD Yönetim Kurulu Başkanı Kaan Özhelvacı, Çeşme’de EGİAD Sakız Ağacı Korusu kurulduğunu belirterek, “Sakız ağacı, ekosistem ve biyoçeşitlilik açısından çok önemli. İklim değişikliği günümüzün en büyük sorunlarından biri. EGİAD olarak doğaya katkı sağlayan projelerimizle örnek olmaya devam edeceğiz. Çeşme’nin damla sakızını dünyaya tanıtmak, tarım ve turizme katkı sağlamak için buradayız” dedi.
“250 Sakız Fidanı Daha Toprakla Buluşuyor”
Proje Koordinatörü Hasan Ege Tütüncüoğlu, proje kapsamında 250 adet sakız fidanının daha toprakla buluşacağını belirterek, “Sakız Ağacım Çeşme Projemiz ile bugüne kadar 6500 sakız ağacına ulaştık. Yıl sonuna kadar 20.000 sakız ağacını toprakla buluşturmayı hedefliyoruz” dedi.
S.S. Çeşmeköy Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Kazım Beyaz ise sakız ağacının büyük bir ekonomik potansiyeli olduğuna dikkat çekerek, “Bugün Sakız Adası’nda yıllık 150-200 ton sakız üretiliyor ve birçok sektörde kullanılıyor. Türkiye’de de bu potansiyeli değerlendirmeliyiz” ifadelerini kullandı.
Çeşme’de doğaya ve ekonomiye büyük katkı sağlayacak proje, hem sürdürülebilir tarımı teşvik edecek hem de yerel halk için yeni gelir kapıları açacak.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.