Kobani Davası Kararları: Selahattin Demirtaş’a 42 Yıl Hapis Cezası
Kobani Davası Kararları: Selahattin Demirtaş’a 42 Yıl Hapis Cezası
Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu Kobani davasında, Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi
Eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ’ın da aralarında bulunduğu 108 kişinin yargılandığı Kobani davasında, Demirtaş’a 42 yıl, Yüksekdağ’a ise 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi
Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Ayla Akat Ata, tutukluluk süreleri göz önüne alınarak tahliye edildi. Peki, Kobani davasının başlamasına neden olan 6-8 Ekim olayları nedir ve nasıl başladı?
6-8 Ekim Olaylarının Arka Planı
2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaş sonrası IŞİD, ülkenin kuzeyindeki Kürt yerleşim birimlerine saldırmaya başladı. Aralık 2014’e kadar 350 köyü ele geçiren IŞİD’in saldırılarından kaçan 150 bin Kobanili Türkiye’ye sığındı.
27 Eylül 2014’te Washington’da konuşan Selahattin Demirtaş, Kobani’nin düşmek üzere olduğunu belirterek, “IŞİD, Kobani’ye 1 km yaklaşmış durumda. Kobani’nin bir mahallesine girmek üzere” dedi.
HDP’nin Sokak Protestosu Çağrısı
4 Ekim’de PYD Eş Başkanı Salih Müslim, Kobani’ye Türkiye toprakları üzerinden silah aktarılması için koridor talep etti. HDP Genel Merkezi, 6 Ekim 2014’te sosyal medya hesapları üzerinden sokak protestosu çağrısı yaptı. Bunun üzerine, Türkiye’nin birçok kentinde kitlesel sokak eylemleri başladı.
Erdoğan’ın Açıklamaları ve Tepkiler
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 2014’teki cumhurbaşkanı seçimlerinin ardından yaptığı Gaziantep ziyaretinde, “ Kobani düştü düşecek” diyerek, IŞİD’e karşı mücadelede işbirliği çağrısında bulundu. Erdoğan’ın bu sözleri HDP’den tepki aldı ve 8 Ekim 2014’te şiddet olayları arttı.
Olayların Büyümesi ve Sonuçları
Olaylar sırasında, HÜDA-PAR ve MHP’lilerin de katılımıyla Batman, Diyarbakır, Mardin, Van ve Siirt gibi şehirlerde şiddet arttı. Sokağa çıkma yasakları ilan edildi ve kolluk kuvvetleriyle eylemciler arasında çatışmalar yaşandı. Resmi rakamlara göre, olaylarda 37 kişi hayatını kaybetti, 326’sı kolluk kuvveti olmak üzere 761 kişi yaralandı.
İlk Soruşturmalar ve Tutuklamalar
Kobani olaylarıyla ilgili ilk soruşturma 2014 yılında başlatıldı. HDP Eş Genel Başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ ile 10 milletvekili hakkında fezleke hazırlandı. 20 Mayıs 2016’da milletvekili dokunulmazlıkları kaldırıldı. 4 Kasım 2016’da Demirtaş ve Yüksekdağ gözaltına alınarak tutuklandı.
Kobani Davası ve Karar
2 Ekim 2020’de, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 17 HDP’li siyasetçi daha tutuklandı. 7 Ocak 2021’de Ankara 22. Ağır Ceza Mahkemesi, 108 kişinin yargılandığı davayı kabul etti. 16 Mayıs 2024’te açıklanan kararla Demirtaş’a 42, Yüksekdağ’a 30 yıl 3 ay hapis cezası verildi. Gültan Kışanak, Sebahat Tuncel ve Ayla Akat Ata, tahliye edildi.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.