İzmir Körfezi'nde Balık Ölümleri Büyüyor: Kıyılarda Felaketin İzleri
İzmir Körfezi'nde Balık Ölümleri Büyüyor: Kıyılarda Felaketin İzleri
Her gün binlerce balık ölü olarak kıyıya vuruyor, Karşıyaka ve Bayraklı'da koku dayanılmaz hale geldi.
İzmir Körfezi'nde yaşanan balık ölümleri, kent sakinlerini endişelendirmeye devam ediyor. Her gün binlerce balığın ölü olarak kıyıya vurduğu İzmir Körfezi'nde felaketin boyutları büyüyor. Özellikle Karşıyaka ve Bayraklı sahillerinde kötü koku nedeniyle vatandaşlar, evlerinin ve iş yerlerinin pencerelerini açamaz duruma geldi. Körfezde suyun renginin kırmızıya dönmesi ise çevre felaketinin daha da derinleştiğine işaret ediyor.
Körfezde Korkutan Manzara
İzmir Körfezi'nde ölü balık sayısı hızla artıyor. Çipura, Deniz Levreği gibi türlerin de aralarında bulunduğu binlerce balık, kıyıya vurarak deniz yüzeyinde yüzerken korkutucu bir görüntü oluşturuyor. Her gün büyüyen balık ölümleri nedeniyle İzmir Körfezi'ndeki koku giderek dayanılmaz hale geliyor. Kentin kuzey sahil hattında kötü koku sebebiyle insanlar pencerelerini açamıyor, sahillerin çevresinde yürüyüş yapamaz hale geliyorlar.
Vatandaşların Tepkisi: “Güzelim İzmir’i Ne Hale Getirdiler”
Doğma büyüme İzmirli olan 50 yaşındaki Serkan Bingöl, kentte ilk defa böyle bir felaketle karşılaştığını belirterek duruma tepki gösterdi. Bingöl, "Yetkililer neden gelmiyor, anlamış değilim. Fabrikalardan akan pislikler bu ölümlerin sebebi. Güzelim İzmir'i ne hale getirmişler, böyle bir rezillik görmedim," dedi. Bingöl'ün yaşadığı hayal kırıklığı, İzmir'in doğal güzelliklerine olan bağlılığını gösterirken, sahillerde karşılaşılan bu çevre felaketi kentte büyük bir endişe yarattı.
Vatandaşlar Balıkları Topladı
Kıyıya vuran balıkları toplayan bazı vatandaşlar, yaşanan felaketin ciddiyetini ortaya koydu. Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, sahile vuran balıkların poşetlere konulduğu anlar yer aldı. Kent sakinleri bu durum karşısında ne yapacaklarını bilemezken, yetkililerden daha hızlı bir müdahale bekliyorlar.
Bilim İnsanlarından Uyarı: Plankton Patlaması ve Deniz Kirliliği
Balık ölümleriyle ilgili geçtiğimiz günlerde açıklama yapan Deniz Bilimci Prof. Dr. Doğan Yaşar, İzmir Körfezi'nde yaşanan plankton patlamasının balık ölümlerinin temel sebebi olduğunu belirtti. Prof. Yaşar, "Deniz suyundaki plankton sayısı, sıcaklık ve kirlilik nedeniyle hızla artıyor. Her 1 litrede 1 milyon plankton varken, bu sayı 2 milyona çıktığında oksijen azalır ve balık ölümleri başlar. 1955'te de benzer bir durum yaşanmıştı. Ne yazık ki Türkiye denizlerini fosseptik olarak kullanıyoruz," dedi.
İzmir Körfezi'ndeki çevre felaketi, plankton patlaması ve deniz kirliliğinin birleşimiyle ortaya çıkan bir kriz halini aldı. İzmir'deki yetkililerin ve çevre uzmanlarının bu duruma acilen çözüm bulması bekleniyor.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.