Çiğli'de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Farkındalık Etkinliği Düzenlendi
Çiğli'de Kadına Yönelik Şiddete Karşı Farkındalık Etkinliği Düzenlendi
25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Farkındalık Günü kapsamında Çiğli Belediyesi tarafından düzenlenen söyleşi, kadına yönelik şiddetin toplumsal etkileri ve çözüm önerilerini ele aldı.
Etkinlikte konuşan Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kadına yönelik şiddeti ortadan kaldırmak için gereken her türlü adımı atacaklarını belirterek, "Kadına yönelik şiddetin son bulması için gövdemi koyarım" dedi.
Atilla İlhan Salonu’nda düzenlenen etkinlik, şiddet nedeniyle hayatını kaybeden kadınlar için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. Sosyolog Şimal Karabulut Kaçar ve Avukat Deniz Seyrek Tütüncübaşı’nın konuşmacı olduğu söyleşiye, Başkan Yıldız’ın eşi Gamze Yıldız, meclis üyeleri, muhtarlar ve çok sayıda dinleyici katıldı.
Başkan Yıldız: "Kadınlar Her Zaman Yanımızda"
Çiğli Belediye Başkanı Onur Emrah Yıldız, kadına yönelik şiddetle mücadelede Türkiye’nin daha fazla adım atması gerektiğini vurgulayarak, şunları söyledi: “Kadına yönelik şiddetin, ülkenin kaderi gibi algılanması kabul edilemez. Kadınların her an yanında olmak bizim görevimizdir. İstanbul Sözleşmesi'nin kaldırılmasıyla kadınlar, eve hapsedildi ve ötekileştirildi. Artan kadın cinayetlerini ve şiddeti ortadan kaldırmak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırım, hatta buna gövdemi koyarım."
"Kadınlar İsterse Dünya Değişir"
Kadınların siyasette daha fazla yer alması gerektiğini belirten Başkan Yıldız, "Umarım bir gün Çiğli’de bir kadın ilçe başkanı olur. Kadınlar güçlüdür, umarım çok daha fazla kadın milletvekili ve bakanımız olur. Kadınlar isterse dünya değişir" şeklinde konuştu.
Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nden Kapsamlı Destek
Sosyolog Şimal Karabulut Kaçar, Çiğli Belediyesi Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü’nün kadınlara yönelik sunduğu kapsamlı destek hizmetlerinden bahsetti. Kaçar, "Kadınları dinledikten sonra, ücretsiz psikolojik ve hukuki destek veriyoruz. Ayrıca, kadınlar için meslek edindirme kursları düzenliyoruz ve istihdamlarına aracılık ediyoruz. Eğitim hayatı yarım kalan kadınlar için kütüphanemiz de açık" dedi.
Şiddetin Sebep ve Çözümleri
Şiddet türleri hakkında da bilgiler veren Sosyolog Kaçar, "Fiziksel, psikolojik, ekonomik, cinsel, dijital şiddet gibi birçok türü bulunuyor. 2014’te yürürlüğe giren İstanbul Sözleşmesi ile kadın cinayetlerinde azalma olduğunu görmüştük, ancak sözleşme kaldırıldığında, 2024 yılı itibariyle şiddet oranlarında yeniden artış gözlemleniyor" dedi.
Avukat Seyrek Tütüncübaşı: "İstanbul Sözleşmesi İnsan Hakları Sözleşmeleriyle Aynı Derecede Değerlidir"
Avukat Deniz Seyrek Tütüncübaşı, İstanbul Sözleşmesi’nin önemini vurgulayarak, "İstanbul Sözleşmesi, Anayasa'nın da üzerinde bir insan hakları sözleşmesidir. Bu sözleşme, kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik bir dizi koruyucu tedbir getiriyor" ifadelerini kullandı. Tütüncübaşı, kadınların sadece şiddet gördüklerinde değil, tehdit ve tehlike hissettiklerinde bile koruma altına alınabilmesi gerektiğini belirtti.
Etkinlik, katılımcıların soruları ve katkılarıyla sona erdi
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.