Pankreas ameliyatını tüm Akdeniz izledi
Pankreas ameliyatını tüm Akdeniz izledi
Pankreas ameliyatını tüm Akdeniz izledi
Medicana Sağlık Grubu Gastroenteroloji Bölümü’nden Doç. Dr. Süleyman Günay, Akdeniz ülkelerinden endoskopi uzmanlarının katılımıyla düzenlenen ENDOMED 2025 Kongresi’ne katıldı. Kongre kapsamında Doç. Dr. Süleyman Günay, canlı yayında, Disconnected Pancreatic Duct Sendromu (DPDS) olan hastanın endoskopik tedavisini gerçekleştirdi.
İspanya, Fransa, İtalya, Yunanistan, Mısır, Fas ve Tunus gibi Akdeniz ülkelerinden yüzlerce hekimin katıldığı ENDOMED 2025 Kongresi kapsamında Medicana International İzmir Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Süleyman Günay’ın gerçekleştirdiği endoskopik tedavi canlı olarak yayınlandı. 47 yaşındaki kadın hastanın, safra yolu taşına bağlı gelişen şiddetli akut pankreatit sonrası pankreasta oluşan kist nedeniyle uzun süredir tedavi gördüğünü anlatan Doç. Dr. Süleyman Günay, "Başlangıçta yapılan endoskopik ultrasonografi (EUS) eşliğinde kist drenajına rağmen, pankreas kanalının kopması (Disconnected Pancreatic Duct Sendromu-DPDS) nedeniyle kistler tekrarlamıştı. DPDS nadir ve zorlu bir vakadır. DPDS hastada, yemek sonrası şiddetli karın ağrıları, beslenme bozukluğu ve kilo kaybı, yaşam kalitesinde ciddi düşüş gibi problemlere yol açmıştı. Canlı yayında gerçekleştirilen uygulamada transgastrik drenaj tekniğiyle; pankreas kistinin boşaltılması, kopuk pankreas kanalına yönelik stent yerleştirilmesi ve tekrarlayan kist oluşumunun engellenmesi sağlandı. İşlem sırasında katılımcı hekimlerle endoskopik tekniklerin incelikleri ve komplikasyon yönetimi üzerine interaktif bir tartışma da yürütüldü" diye konuştu.
"DPDS, endoskopide sınırları zorlamaktadır"
"Disconnected Pancreatic Duct Sendromu, endoskopik olarak zorlu bir durumdur" diyen Doç. Dr. Süleyman Günay, "Bu vakada, transgastrik yaklaşım ile hastanın hem ağrıları giderildi hem de uzun vadeli bir iyileşme sunuldu. Operasyonun ardından hastada, ağrılarda belirgin azalma, beslenme durumunda düzelme, kontrol görüntülemelerde kistlerin gerilemesi gibi olumlu gelişmeler kaydedildi. Hastanın uzun vadeli takipleriyle kalıcı bir çözüm hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.
Akdeniz’de endoskopik iş birliği
ENDOMED gibi platformların, nadir vakaların yönetiminde deneyim paylaşımı için önemini vurgulayan Doç. Dr. Süleyman Günay, sözlerini şöyle sürdürdü: "ENDOMED 2025, Akdeniz bölgesindeki gastroenteroloji ve endoskopi uzmanlarını bir araya getirerek, yeni tekniklerin paylaşılmasını, klinik deneyimlerin tartışılmasını bölgesel iş birliklerinin güçlendirilmesini hedefliyor. Kongrede İtalya, Türkiye, İspanya, Mısır ve Yunanistan gibi ülkelerden gelen uzmanlar, canlı vakalar eşliğinde bilgi ve deneyimlerini paylaştı. Bu kongrede Disconnected Pancreatic Duct Sendromu gibi kompleks vakaların başarıyla yönetilmesi, Akdeniz bölgesindeki endoskopik standartların yükseldiğinin önemli bir göstergesi oldu."
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.