İZSU’dan Yarımada’ya 10 Milyon Liralık Su Yatırımı
İZSU’dan Yarımada’ya 10 Milyon Liralık Su Yatırımı
Urla, Seferihisar, Menderes ve Karaburun’da 10 yeni su kuyusu açıldı; İZSU yaz aylarında yaşanabilecek su sıkıntısına karşı önlem aldı.
Haber ege:
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, yaz aylarında nüfusu hızla artan Yarımada bölgesinde su sıkıntısının önüne geçmek amacıyla önemli bir yatırıma imza attı. Yaklaşık 10 milyon liralık bütçeyle Urla, Seferihisar, Menderes ve Karaburun ilçelerinde 10 yeni su kuyusu açıldı. Bu hamleyle birlikte bölgedeki yer altı su kaynakları güçlendirilirken, vatandaşların özellikle tatil sezonunda kesintisiz içme suyuna erişimi hedefleniyor.
İklim krizinin etkileriyle birlikte kuraklığın arttığı bu dönemde İZSU, hem mevcut su kaynaklarını koruma hem de yeni kaynaklar üretme çalışmalarını sürdürüyor. Açılan yeni kuyulardan sağlanan sular, iletim hatları aracılığıyla ihtiyaç duyulan mahallelere ulaştırılacak. Bu adım, su tüketiminin zirve yaptığı yaz döneminde yaşanabilecek olası arz sorunlarının önüne geçmek için kritik bir önem taşıyor.
Kuraklık ve artan nüfus etkili oldu
İZSU 3. Bölge Jeoloji Mühendisi Dilek Kuzu, yapılan çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Son yıllarda yaşanan kuraklık sebebiyle su arzında problem yaşanabilecek alanları önceden tespit ediyoruz. Bu kapsamda 10 kuyuyu Karaburun, Seferihisar ve Urla'da ihtiyaç olan mahallelerde açtık. Açılan kuyular sayesinde yer altından çekilen sular, mahallelere iletim hatlarıyla dağıtılıyor. Bu sayede vatandaşlarımızın mağduriyet yaşamadan, kesintisiz suya erişimi sağlanıyor.”
Ayrıca, su sıkıntısı yaşanma riski bulunan diğer bölgelerde de çalışmaların sürdüğünü belirten Kuzu, 2025 yılı içinde yeni bir ihale daha yapılacağını ve bu ihaleyle birlikte yeni kuyuların açılacağını ifade etti. Bu kapsamda jeofizik yöntemlerle yeni su kuyularının açılabileceği alanlar bilimsel analizlerle belirleniyor.
Alternatif kaynak üretimi sürüyor
İZSU, sadece yeni kuyu açmakla kalmıyor; aynı zamanda mevcut kaynaklara ek olarak alternatif su kaynakları yaratmak için de yoğun mesai harcıyor. Bu süreçte hem yer altı sularının sürdürülebilir yönetimi hem de iklim krizine karşı dirençli altyapı sistemleri ön planda tutuluyor. Yürütülen çalışmaların tamamı bilimsel veriler ışığında şekilleniyor.
Yarımada yaz aylarında güvence altında olacak
İZSU’nun gerçekleştirdiği bu yatırımla birlikte, yaz aylarında özellikle nüfusun katlandığı Yarımada bölgesi, içme suyu bakımından daha güvenli bir yapıya kavuşmuş olacak. Urla, Menderes, Seferihisar ve Karaburun ilçelerinde yaşayan vatandaşlar için önemli bir adım olan bu yatırım, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin iklim krizi ve kuraklığa karşı geliştirdiği bütüncül stratejilerin de bir parçası.
İZSU yetkilileri, vatandaşları da su tasarrufu konusunda duyarlı olmaya davet ederek, sürdürülebilir bir su yönetimi için iş birliğinin önemine dikkat çekti.
İzmir HABERİ
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.