Mart ayında Türkiye'deki işsizlik azaldı: İşgücü istatistikleri açıklandı
Mart ayında Türkiye'deki işsizlik azaldı: İşgücü istatistikleri açıklandı
TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Mart ayında işsizlik oranı yüzde 7,9'a düşerken, istihdamda artış yaşandı.
Haber ege:
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2025 yılı Mart ayına ait İşgücü İstatistikleri’ni açıkladı. Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre, 15 yaş ve üzeri kişileri kapsayan işsizlik sayısı, bir önceki aya göre 65 bin kişi azalarak 2 milyon 807 bin kişiye geriledi. İşsizlik oranı ise 0,3 puanlık bir düşüşle yüzde 7,9 seviyesinde gerçekleşti. Bu oran erkeklerde yüzde 6,5, kadınlarda ise yüzde 10,6 olarak hesaplandı.
İstihdam edilenlerin sayısı, Mart ayında bir önceki aya göre 391 bin kişi artarak 32 milyon 597 bin kişiye yükseldi. Bu artışla birlikte, mevsim etkisinden arındırılmış istihdam oranı yüzde 49,2’ye çıktı. Erkeklerde bu oran yüzde 66,9, kadınlarda ise yüzde 31,9 olarak belirlendi.
İşgücüne katılma oranı arttı
TÜİK verilerine göre, işgücüne katılma oranı Mart ayında bir önceki aya göre 0,4 puan artarak yüzde 53,4’e yükseldi. Erkeklerde işgücüne katılma oranı yüzde 71,6 iken, kadınlarda bu oran yüzde 35,7 oldu. İşgücüne katılma oranındaki bu artış, işgücünün büyüdüğünü gösteriyor.
Genç nüfusta işsizlik oranı arttı
Genç nüfusta (15-24 yaş grubu) işsizlik oranı, Mart ayında bir önceki aya göre 0,1 puanlık bir artış göstererek yüzde 15,1 oldu. Bu yaş grubunda işsizlik oranı erkeklerde yüzde 11,0, kadınlarda ise yüzde 22,6 olarak hesaplandı. Genç işsizlik oranındaki bu artış, gençlerin iş gücüne katılımını ve istihdam edilebilirliğini gösteren önemli bir veri oldu.
Çalışma süresi arttı
Mevsim ve takvim etkilerinden arındırılmış haftalık ortalama fiili çalışma süresi, Mart ayında 0,3 saat artarak 43,7 saate çıktı. Bu artış, istihdam edilen kişilerin daha uzun saatler çalıştığını ve çalışma temposunun arttığını gösteriyor.
Atıl işgücü oranı yükseldi
Mevsim etkisinden arındırılmış atıl işgücü oranı, Mart ayında 0,3 puanlık bir artışla yüzde 28,8’e yükseldi. Atıl işgücü, zamana bağlı eksik istihdam, potansiyel işgücü ve işsizleri kapsıyor. Bu oran, iş gücü piyasasında daha fazla potansiyel iş gücünün olduğunu gösteriyor.
TÜİK'in açıkladığı Mart ayı verileri, Türkiye'nin iş gücü piyasasında önemli değişikliklere ve gelişmelere işaret ediyor. Bu istatistikler, işsizlik oranındaki düşüş, istihdamdaki artış ve genç nüfusta yaşanan değişiklikleri anlamamıza yardımcı oluyor.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.